Söderåsens nationalpark


NaturService

KOPPARHATTEN

Söderåsens nationalpark

 En plats i Skåne värd att besöka!

 

Kommentar från besökare "Wow, det var som att kliva in i Jurassic Park, en helt annan värld! "

 

Som naturvägledare tidigare anställd vid nationalparken önskar Emilia och NaturService Kopparhatten här ge er lite information om vad som kan vara bra att känna till vid ett besök i Söderåsens nationalpark. Tanken med sidan är också att göra det lättare för besökare att hitta relevant information genom direktlänkar till t.ex. nationalparkens hemsida.

 

Bra att veta!

KARTA: Sedan 2017 har Söderåsens nationalpark en Ny karta. Notera att namn och färg på ledmarkeringar har ändrats! Den tidigare kartan (innan 2017) täcker även delar av området utanför nationalparken och visar höjdkurvor. Om ni använder den GAMLA kartan kom ihåg att den ska användas som komplement till den nya kartan samt att namn och färg på leder skiljer sig.


Töm bilen själv!

PARKERING

Parkeringen vid Skäralid blir ofta full under sommaren och när bokträdens löv spricker ut på våren och byter färg på hösten. Framför allt under helger.

 

Vid tom parkering: Parkera gärna nära en bil som redan står där eller börja ny rad. Under högsäsong kommer det fler som vill få plats.

 

BÄSTA tidpunkten att få parkering under högsäsong är runt kl.9-10. Vid kl.11-12 är det ofta fullt på parkeringen.

 

Vid full parkering: Det finns möjlighet att parkera och utgå från Röstånga. Fler möjligheter finns vid Klåverödsdammen.

 

Handikapplatserna - kräver tillstånd.

 

Parkering vid utsikten Kopparhatten: Följ anvisning, parkera på vägens högra sida. Blockera inte vägbommar, förvaltningen och räddningstjänsten behöver kunna köra in på vägen. Respektera även busshållplatsen längs stenarna.

SOS Alarm 112

VID akut olycka eller brand RING 112.

Under nationalparkens bemanningstid, meddela gärna naturum 0435-44 21 20.

Utanför nationalparkens bemanningstid, kontakta bara SOS Alarm / 112

 

Vid olycka i dalen eller vid Kopparhatten - är Offavägen, räddningstjänstens enda passage ner, de använder ofta fyrhjuling. Vid olycka tidigare i dalen (innan Forshall) tar de sig ofta in vid Skärdammen. Bilar parkerade olämpligt vid Kopparhatten kan hindra vid en eventuell utryckning.

Tänk på att i nationalparker och annan skyddad natur gäller särskilda regler, allemansrätten är begränsad där.

TOALETTER

Spoltoalett och vask (även handikapp) finns vid

- Skäralid, 3st vid naturum och 5st i toaletthuset vid parkeringen.

- Röstånga, 1st handikapp i turistbyrån och 1st bakom ICA.

 

Utetoaletter (utedass) finns vid

- Kopparhatten, 4st (1st handikappanpassad)

- Nackarpsdalen, 2st (handikappanpassad)

- Liagården, 2st

- Dahlbergs, 1st

- Klåverödsdammen, 2st

 

VANDRA, RASTA, SOVA I NATIONALPARKEN?

Notera att rastplatsen Liagården är under konstruktion och enbart erbjuder tältmöjligheter. Det finns även tre vindskydd och ett antal grillplatser. Huset var i så dåligt skick att det fick rivas.

 

För aktuell information om vad som just nu händer i nationalparken. T.ex. lagning av spång eller avstängda leder. Vilken utställning som visas i naturum...

naturum Söderåsens PROGRAMBLAD

 

Det arrangeras aktiviteter i nationalparken under hela säsongen. Vissa är gratis, andra kostar. Ett samarbete mellan naturum och andra aktörer.

 


 

 

Galleri

Länk till karta över lederna
Skärdammen i Skäralid
Utsikten Rårödspågen
Hjortsprånget
Skäralid med naturum och restaurang
Rårödspågens källa
Kopparhatten
Vulkanen Rallaté
Röstånga turistinformation
Skärån i Skäralidsdalen
Liakroken
Odensjön

Lite om nationalparken och Söderåsen

 

Söderåsens nationalpark har uppskattningsvis ca 400 000 besökare om året, enligt nationalparkschefen. Nationalparken är känd bl.a. för sprickdalen i Skäralid, Kopparhattens utsikt och den fantastiska bokskogen.

 

Söderåsens nationalpark är 1625 ha (ca 3200 fotbollsplaner), den invigdes 2001. Nationalparkens syfte är att bevara, skydda och visa allmänheten ett större sammanhängande horstlandskap i södra Sverige. Skäralidsdalen med rasbranter, de gamla ädellövträden och förekomsten av rödlistade arter gör platsen extra spännande att besöka.

 

Söderåsens nationalpark har två entréer, en i Skäralid och en i Röstånga.

I Skäralid hittar ni naturum Söderåsen, förvaltningens kontor och Skäralids restaurang, samt toaletter. Entrén i Röstånga ligger vid Röstånga turistinformation. I naturum finns det en fast utställning om söderåsens geologi, nationalparkens biologi, vatten och kultur. Här finns också ett rum som byter utställning tre gånger om året. Personalen i naturum svarar gärna på frågor om leder, regler m.m. De ger också gratis presentationer i utställningen. Här finns självguidnings häften, karta och fördjupningsblad om bl.a. geologi, biologi, vatten och kultur. Hit vänder ni er om ni vill boka Killahuset. Missa inte naturums programblad med aktiviteter för stora och små.

 

Röstånga turistinformation har alla brochyrer du kan tänka dig och har svar på många frågor. Här finns också toalett och ett rum med varierande utställningar. De är också del i www.soderasen.com, här hittar du boende, att göra, evenemang, äta och kan söka karta.

 

Söderåsen

Skånes stora åsar är horstar, skapade genom förskjutningar i berggrunden för många miljoner år sedan. Horstar skiljer sig från rullstensåsar som är skapade främst under den senaste istiden och genom en annan process. Skåne är alltså inte helt platt. Skånes högsta punkt, enligt highpointing i Sverige, sägs vara 212 m ö.h. och nära Magleröd på Söderåsen. Kopparhatten i nationalparken är 150 m ö.h. Angränsande till nationalparken ligger Klåveröds strövområde med utsiktstorn, platsen där är ca 210 m ö.h. enligt karta. Många som vandrar Skåneleden passerar genom strövområdet. I detta område finns också en del att se, länkar nedan.

 

Klåveröds strövområde

Skorstensdalen
Grottan Snuvestuan
Klåverödsdammen

Några tips!


Karta för översikt över hela Söderåsen (med markerad skåneled) finns att få gratis på Röstånga turistinformation och naturum Söderåsen.

Välkomna till Söderåsens nationalpark!

NaturService

KOPPARHATTEN

 

Tillgänglig via e-post för bokning av företagets tjänster eller frågor kring dessa.

Nås på telefon under förmiddagar.

 

ÖVRIGA FRÅGOR:

 

Söderåsens nationalpark

Alltid öppet. Hemsida

 

naturum Söderåsen

0435-44 21 20

Öppettider

 

Skäralids restaurang

0435-44 23 32

Öppettider

 

Röstånga turistinformation

0435-913 53

 Öppettider

 

Se även www.soderasen.com

KONTAKT

 

Postadress:

NaturService Kopparhatten

Stenskogen 701

243 91 Höör

 

E-post:

info@naturservice. se

 

Telefon:

(+46) 0709 - 605316

 

Facebook

 

Instagram

naturservice_kopparhatten

 

 

Copyright © All Rights Reserved

(Alla foto på sidan ägs av Emilia Broberg)

 

NaturService Kopparhatten är godkänd för F-skatt

Sidan uppdaterades 2019-06-26